11 patiekalų, kuriuos privalai paragauti nuvykęs į Tirolį

Sukurta: 2017-01-30

Tirolio regionas Austrijoje, išties turi gardumynų. Švieži produktai ir nuoširdus vietinių rūpestis kokybe, sukuria skaniausius patiekalus, nuo sūrio koldūnų iki “Tiroler Gröstl”. Ragaukite išskirtinius patiekalus ir pajauskite tikruosius Tirolietiškus skonius... „Skanus“ BLOG‘as apie Tirolio virtuvę.

Oficialiai, Tirolis yra puiki vieta ragauti įvairiausius valgius ir gėrimus, čia tiekiamas vienas skaniausių maistų pasaulyje. Na, bent taip sako patys Austrai.  Apsilankius Tirolietiškame restorane jus užplūs įkvepiantys šilti jausmai, nesvarbu kur apsilankysite – draugiškame miestelio restorane ar jaukioje kalnų užeigoje, paskendusioje pusnynuose kalno viršukalnėje. Čia rasite neaprėpiamą skaniausių ir nuoširdžiai paruoštų patiekalų meniu, pagamintų iš šviežių, vietinių ingridientų. Šoninės arba sūrio koldūnai yra tradiciškiausias Tirolio patiekalas, dažniausiai patiekiamas sultinyje arba su kopūstais ir salotomis. Nei viena kelionė į Tirolį neturėtų praeiti be skaniojo „Kiachl“ – tradicinio aliejuje skrudinto mielinės tešlos pyragėlio arba “Tiroler Gröstl” – patiekalo iš šoninės, svogūnų ir keptų bulvių, užklotų kaimiška kiaušiniene . Skaniausi desertai, itin mėgstami šiame regione - “Moosbeernocken” – blyneliai iš mėlynių, bei „Strauben“ – pagaminti iš miltų, kiaušinio bei pieno, perleidžiami per kiaurasamtį į aliejaus puodą, taip suformuojant vingiuotus desertus, panašius į žagarėlius. Tad atvykę į Tirolio regioną, nepraleiskite progos išbandyti bent keletą skanumynų iš vietinės virtuvės.

1. Tiroler Speckknodel

Tikras Tirolietiškas patiekalas, su dideliais, virtais duonos koldūnais su šonine, dažniausiai patiekiamas su sultiniu arba kopūstais ir salotomis.

2. Tiroler Gröstl

Dar žinomas kaip tiesiog „Gröstl“, patiekalas su šonine, svogūnais ir keptomis bulvėmis – yra tikras sotus Alpių maistas, kuris dažniausiai patiekiamas su kepta kiaušiniene ant viršaus. Tradiciškai, tai skanus ir puikus būdas sunaudoti praeitos dienos nesuvalgytą maistą, kai šeima ar draugai susėda prie stalo ir dalinasi patiekalu tiesiai iš vienos keptuvės.

3. Kaspressknödel

Šie duonos koldūnai yra įdaryti pilkuoju arba kalnų sūriu ir yra tikras Tirolio paveldas, mėgstamas ir keliaujantis iš kartos į kartą. Koldūnai su sūriu yra suspaudžiami į plokščią pavidalą ir kepami, kol apskrus iš abiejų pusių. Patiekiami su jautienos sultiniu arba žaliomis salotomis.

4. Tiroler Marend (Brettljause)

Sveikas Tirolietiškas „Marend“ patiekalas – tradiciškai atstojantis užkandį pavakary, tarp pietų ir vakarienės. Dažniausiai tai sausai rūkyti ir tradiciniai užkandžiai, kaip kumpiai, dešros, kalnų sūriai ir skani bei traški šviežiai kepta duona. Tai laikas, kai visi drauge prisėda prie stalo užkąsti, po dienos darbų ar slidinėjimo. Šių dienų „Marend“ primena tradicijas patiekiant lašinius, šaltus keptos kiaulienos gabalėlius su krienais.

5. Kasspatzln

Tiesiogiai, šio patiekalo pavadinimas verčiasi kaip „maži sūrio žvirbliukai“, Kasspatzln yra kaip minkšti kiaušininiai makaronai arba koldūniukai, sumaišyti su tarkuotu sūriu, apkepti orkaitėje ir pagardinti skrudintais svogūnais.

6. Kiachl

Kiachl yra tradicinis aliejuje skrudintas mielinės tešlos pyragėlis. Jis valgomas sūriai su kopūstais arba saldžiai su spanguolių uogiene, pagardintas cukraus pudra. Praeityje, pyragėlis būdavo valgomas derliaus nuėmimo metu, per šventes ir religines muges.

7. Schlutzkrapfen

Šie Tirolietiško stiliaus makaronų ryšulėliai yra dar žinomi kaip „Schlutzkrapfen“. Tešlos ir kiaušinių pusmėnuliai, įdaryti sočiu bulvių įdaru, yra verdami sūdytame vandenyje ir pateikiami su ruduoju sviestu ir petražolėmis.

8. Moosbeernocken

Alpių skanumynai! Yra visai trumpas sezonas, kai kalnuose auga išskirtinio skonio mėlynės, kurias kiekvienas save gerbiantis ir į tradicijas atsisukantis Tirolio resotranas patiekia šio nuostabaus deserto forma. Tai kaip mėlynių blyneliai, patiekiami su cukraus pudra!

9. Strauben

„Strauben“ – pagaminti iš miltų, kiaušinio bei pieno, perleidžiami per kiaurasamtį į aliejaus puodą, taip suformuojant vingiuotus desertus, panašius į lietuviškus žagarėlius. Paskrudinti iki rudumo, pagardinami cukraus pudra ir pateikiami su spanguolių džemu.

9. Apfelradln

Kitas skanumynas iš austriškos virtuvės – obuolių ratai: obuoliai yra panardinami į tešlą ir atsargiai įdedami į karštą aliejų, kepami, kol gražiai paruduoja iš abiejų pusių. Pateikiami karšti, apibarstant cukrumi ir cinamonu.

10. Zillertaler Krapfen

Išskirtinis, Zillertal‘io slėniui priklausantis patiekalas, paruošiamas pakankamai sudėtingai, tačiau niekada neužmirštamas esant išskirtinėms Tirolio šventėms. Tradicinis patiekalas – pusmėnulio formos pyragėlis su traškia tešla, įdarytas skaniu ir šviežiu pilkuoju sūriu.

11. Kaiserschmarren

Tenka pripažinti, “Kaiserschmarren” yra ikoniškas Austriškos virtuvės patiekalas, garsus ne tik Tirolio regione. Betkokiu atveju, mes jį taip labai mėgstame, kad tenka įtraukti į skaniausių Tirolio patiekalų sąrašą be didesnės graužaties. Kaiserschmarren yra purūs pjaustyti blynai, gavę savo vardą iš Austrijos imperatoriaus, Kaizerio Franz Joseph I, kuris tiesiog dievino šį patiekalą. Pagamintas iš saldžios tešlos, naudojant, miltus, kiaušinius, cukrų ir pieną, Kaiserschmarren yra kepamas svieste, tuomet suplėšomas šakutėmis ir patiekiamas su virtomis slyvomis. Yummy!

------------

Taigi taigi, skanumynai gardumynai laukia jūsų. Nuvykę į Austrijos Tirolio regione esančius kurortus, nepraleiskite progos paskanauti tradicinių patiekalų ir pajausti tikrą Tirolietišką dvasią!

Jūsų Vilturas!

www.vilturas.lt
info@vilturas.lt
+37068512107

Geriausi pasiūlymai - tiesiai į Jūsų pašto dėžutę
Užsakydamas (-a) sutinku su Privatumo politika.